IMG_2052

De herfst staat voor de deur. Naast de donkere, kortere dagen denk ik vooral aan al de vijgen die er aan onze grote vijgenboom zullen hangen. Nieuwe ideeën en receptjes kleuren mijn culinaire fantasie. Ik deel graag mijn inspiratie met je.

Waarvoor kan ik ze gebruiken?

Vijgen zijn een kleurrijke vrucht met een heerlijk aroma. Ze presenteren prachtig op een bord, denk maar aan een half gesneden vijg op een volle kaasplank. Hiervoor gebruik ik vijgen die lichtjes paars beginnen te worden, maar toch nog wat groen in de schil hebben. Aan het roze poepje kan je zien dat ze rijp zijn. Gegrild met een beetje honing in een salade of op een toast met brie, zijn verse vijgen zeker een aanrader.

Dikwijls vind je aan de takken van een vijgenboom ook vijgen die overrijp of opengebarsten zijn door de regen. Gooi ze zeker niet weg! Gebruik ze liever om vijgenconfituur te maken met wat citroensap, zeste en een scheutje droge witte wijn. De confituur past heerlijk bij kaas of bij havermoutpap. Daarnaast kan je de overrijpe of opengebarste vijgen ook laten drogen. Zo geniet je er de hele winter van.

Ooit al eens vijgenbladthee gedronken? Laat je kans niet voorbij waaien. Je kan de groene blaadjes laten trekken in warm water of je kan ze in de oven (of voedseldroger) laten uitdrogen voor ongeveer 1-2 uur op 50°C.  Als de blaadjes uitgedroogd zijn kun je ze verpulveren en in een glazen potje opbergen. Zo kan je tot het volgend seizoen vijgenbladthee drinken. Het brengt tal van voordelen met zich mee:

  • Het remmen van ontstekingen
  • Verbeterende bloedsomloop
  • Voorkomt maagzweren

Van vijgenbladeren maak je niet alleen heerlijke thee maar je kan er ook een potpourri van maken. Een potpourri is de gezondere en goedkoper versie van geurstokjes of geurkaarsen. Heel simpel! Je zet een pot water op het vuur met verschillende aromaten zoals gedroogde vijgenbladeren of sinaasappel, kruidnagel en kaneel. Dit goedje laat je koken voor een hele tijd op een matig vuur. Je zult snel merken hoe fris en gezellig je huis ruikt!